Ment, mendegélt a tücsök az erdőben, közben muzsikált, a maga örömére és erdőbéli társai boldogságára. Amerre elhaladt, mosolyt fakasztott medvék, rókák, farkasok képén. Vetettek is neki mindig néhány jó falatot.

Ám egyszer csak útját állta a hétfejű sárkány.

- Hát te meg miféle szerzet vagy? – kérdezte megszeppenve a tücsök.

- Én vagyok a jogvédő! – üvöltötte mind a hét fejéből a sárkány. – Megvédem a jogaidat, de ízibe’!

A vészjósló szavak hallatán a hegedűből kifogyott a nóta. A tücsök is csak suttogott:

- És ha nem szeretném?

- Közöd nincs hozzá! De – váltott mézes-mázosra a sárkány legsunyibb feje – hidd el, ez neked igazán jó, nem nekem. Az a pénz, amit én zsebre vágok, piha! Viszont te meg fogsz gazdagodni: mindenkitől beszedem, ami neked jár, ha hallgatják a nótáidat. Sőt, akkor is, ha nem hallgatják, akkor is, ha egyenesen süketek. Gyerünk, muzsikálj, mert hamarosan beköszönt a tél!

Ezzel csörtetve, fújtatva tovább indult a monstrum. A tücsök leült egy fa alá, elgondolkodott. „No hiszen, ha tényleg lesz mit ennem télen, az nem rossz dolog. De ha medvéről, rókáról, farkasról nyúz le bőrt a sárkány a zeném miatt, senki sem fog hallgatni ezután. Inkább kitalálok valami mást.” Hóna alá csapta hegedűjét és ballagott tovább. Erősen jártatva az agyát, hogy ugyan mit is csinálhatna.

Ahogy így ballagott, fütyörészve, gondolkodva, hirtelen újra elé pattant a sárkány:

- Pénzt ide!

- Micsoda? – rökönyödött meg a tücsök. – Hát nem az én jogaimat véded?

- Másokéit is – dörögte a hétfejű. – S te dallamot fütyörésztél, a dallamot nyilván írta valaki, tehát nekem most pénz jár tőled. Ez a törvény.

- És mi van, ha én írtam a dallamot?

- Az sem olyan egyszerű. Csak akkor fütyülheted a saját dallamodat, ha veszel rá tőlem hologramos matricát. Különben tömlöcbe vetlek és elveszem a pénzed.

- Tehát vagy fizetek, vagy ráfizetek, vagy megfizetek?

- Látom, kapiskálod már – mondta leereszkedően a sárkány legnagyobb feje. – S ne is gondolj arra, hogy előrántod élesre fent vonódat és sorban lenyisszantod vele mindenik fejemet, mert bizony amint levágsz egyet, hét nő a helyébe.

A tücsök fütyörészéssel, dudorászással felhagyva indult a bagoly fája felé, hátha segítséget kap az erdő bölcsétől.

- Nem lesz ingyen, ugye tudod? – fogadta szívélyesen a bagoly.

- Hegedűt, vonót elfogadsz?

Az erdő bölcse megkönyörült a tücskön.

- Épp most járt nálam a rigó – kezdte magyarázni –, azt tudakolta, hogy miért csak pár magvat kap évente a sárkánytól, amikor egész nap dalol és még hologramos matricát is vásárolt. Roppant egyszerű, mondtam neki, a szabály az, hogy a karvaly, a keselyű és a héja sokat kap, a rigó meg keveset.

- De hiszen a karvaly, a keselyű és a héja nem is tud dalolni! – tört ki a tücsökből.

- Ki vagy te, hogy ezt megítéld? – fordított hátat a tücsöknek az erdő bölcse.

Így esett, hogy az erdőben ma már sem a tücsök nem muzsikál, sem a rigó nem dalol, az erdő népe a karvaly, a keselyű és a héja csapta zajokat hallgatja – nincs is mosoly medvék, rókák, farkasok képén. Csak amikor előkeresgélik a tücsök és a rigó torrentről, warez oldalról töltött dalait. S ilyenkor kedvük támad felkerekedni, hogy élőben is hallhassák őket. Medvék, rókák, farkasok indulnak sok jó falattal feltarisznyázva a szomszédos mezőre, a tücsök és a rigó koncertjére.

A sárkánynak pediglen mind a hét álla felkopik – persze csak a mesében...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kurtafarku.blog.hu/api/trackback/id/tr182315657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kirbekurba 2010.09.25. 08:10:15

Én azt hiszem, vissza fogok ide járni! Tetszenek a meséid!!!

kurtafarku · http://kurtafarku.blog.hu/ 2010.09.29. 01:20:13

@kirbekurba:
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kirbekurba. Hát ez a kirbekurba bizony nem lájkolt, hanem kommentelt. Meg is ijedtek a többiek! Mi lesz, ha tőlük is ezt várják el? De a kurta farkú malac mindenkit nyugalomra intett kurta farkával, s újabb mese túrásába kezdett.

kirbekurba 2010.10.01. 09:49:53

@kurtafarku: Mert szegény kirbekurba, még nem tag a Facebookon... :)

ica0521 2010.10.26. 18:51:50

Elképesztő jók!!! Imádom őket,sajnos mind mind igaz mese.Rajongó lettem! :-)
süti beállítások módosítása